pajtas

Előfutárok

Sajátos tény, hogy a huszadik században egészen a rendszerváltásig működtek közéleti gyermeklapok Magyarországon – de csak addig. A II. világháború előtt ezek főleg a vallás felől igyekeztek jó polgárrá nevelni a fiatalokat (Jó Pajtás, cserkészlapok). A mai emlékezetben legélénkebben a szocializmus gyermekújságai élnek. Már a felsorolásból kitűnik, milyen gondot fordított a szocialista rezsim a témára: a sor kezdődött a legkisebbeknek szánt Dörmögő Dömötörrel, folytatódott a Kisdobossal – ez már úttörőmozgalmi lap volt, de Lenint csak nyomokban tartalmazott -, majd a legfontosabbal, a Pajtás magazinnal. Ezek mellett megjelent az Alfa, az Ifjúsági Magazin, több képregénysorozat, de volt heti gyerekmelléklete a Népszabadságnak is, és a Pajtás különkiadványaként havonta érkezett a borzalmas Hahota vicckönyv.

A Pajtás az Úttörőszövetség lapja volt, 1946-tól 1989-ig hetente jelent meg, és az általános iskola felső tagozata volt a célcsoportja. Mint a kádári sajtóra általában, a Pajtásra is igaz, hogy miközben felülről vezérelt, erősen korlátozott újság volt, a mai pártmédiához képest mégsem próbált mindenben rózsaszín képet festeni, és tudósított az ifjúságot érintő problémákról, köztük a tananyaggal kapcsolatos kifogásoknak is helyt adott.

Emlékezetes volt, amikor 1982-ben a Csillagok háborúja magyarországi bemutatója után a Pajtás kritikusa kíméletlenül lehúzta a szerinte értéktelen filmet. Az úttörők tömegesen tiltakoztak levélben, és ezek egy részét a lap meg is jelentette. Ma ezt bírósággal is nehéz kikényszeríteni.

A Pajtás feladata természetesen a marxista indoktrináció volt; ennek megfelelően tele volt szovjet riportokkal, történetekkel Leninről, és a nyugati imperializmust elítélő cikkekkel. De megfért emellett az útmutató arról, hogyan kell mackósajtos dobozból dobtáras játékgéppisztolyt csinálni. Nehéz már megítélni, jó újság volt-e a Pajtás, mert nem volt versenytársa a maga műfajában, és nem a piacról élt. Valószínűleg nem sírja vissza senki. Viszont kétségtelen, hogy utoljára itt a kommunisták próbálták a politikát és a híreket gyerekeknek elmagyarázni. A rendszerváltás után sokan hitték, hogy a demokrácia magától működik, és nem kell tanítani. Ez a két körülmény aztán meg is hozta a gyümölcsét.