gyerekszaj

Gyerekszáj rovat

Visszatérő mantra, hogy a mai gyerekek úgysem fognak híreket olvasni, hiszen semmit nem olvasnak, csak videókat néznek, abból is legfeljebb pár másodperceseket. Mi viszont tudjuk, hogy ez nem igaz. A könyvkiadók statisztikái, a sok száz oldalas regények elsöprő sikerei mellett most már első kézből is. Egy leendő olvasónk levelét közöljük, aki 12 évesen nemhogy elolvasta, amit összeraktunk, de ki is jegyzetelte. Figyelemreméltó – és nem ő az első ilyen gyerek –, hogy kifejezetten értékeli, ha adatokat kap. Miközben a felnőtt sajtó már nem tudja, hogyan cicomázza fel a híreit, milyen félrevezető címekkel húzza be a birka olvasót, addig itt jönnek a gyerekek, akik mindent tudni akarnak.

Alig várjuk, hogy minden napunk ilyen kellemesen teljen. Egyetlen gyermekmosoly feledteti az összes hörögve átkozódó, begyepesedett vénasszonyt és házmestert!

„Janka vagyok, 12 éves, az újság leendő lelkes olvasója. Ez lesz a második véleményem, csak ezt már ezen a szuper felületen küldöm.

Alaposan átböngésztem a „Még egy nap Kispolgár„-t, és nagyon élveztem. Akármennyire kerestem, nem voltak benne utalások a fölnőttekről, tele volt konkrét adatokkal, sőt a Barbiehoz még kedvet is kaptam, annyira jól volt megírva.

Nekem talán a vonatos egy kicsit száraz volt, az lehetett volna rövidebb. Az energiaitalos cikk jó volt, egyszerre elrettentő és az emberi butaságot elemző. (Itt eleinte kicsit aggódtam, hogy úgy fog végződni, hogy „Jaj, gyermekeim, ne igyatok Kólát, a kóla öl, butít, és nyomorba dönt” de pozitívat csalódtam)
Szerintem inkább a kompetenciáról lehetne hosszabban írni, elmondani hogy milyen osztályokban vannak, miért nehéz hogy számítógépen kell csinálni, stb.

A napi hírek jók voltak, a megemlékezés Sinead O’ Connor-ról is, bár szerintem több számát kéne megmutatni, akár hasonlóságokat/különbségeket is a mai énekesekkel. Jó lenne ha kicsit több humor lenne a cikkekben, abból sosem elég, és úgy vettem észre, a 10-14 éveseket azzal lehet legjobban megfogni.

Egy kisebb problémára szeretném felhívni a figyelmet: Én írás közben többször visszalépek a főoldalra, hogy kiemelendő elemeket gyűjtsek. Azt valahogy meg tudnátok oldani, hogy ha még nem küldöm el, csak kilépek, mentse a véleményemet? Előre is köszi! (:

Kitartást: Janka

Ui: A képregény, és a kapcsolat alatti szöveg is nagyon vicces volt!”