energia

Habzsolta az energiaitalt, megállt a szíve

Összeesett egy 18 éves férfi, miután hosszabb ideje napi három energiaitalt ivott meg. A fiatal a Borsod megyei Farkaslyukon élt, otthonában ájult el. Egy barátja indult vele a kórházba, a kihívott mentővel útközben találkoztak. Az orvosok megállapították, hogy megállt a szíve, és újraélesztették. Jelenleg egy ózdi kórházban ápolják, kómában van, állapota nem javult. A kóma tartós öntudatvesztés, amely akár évekig is tarthat.

Az energiaitalok rengeteg koffeint – a kávé hatóanyagát – és más serkentő anyagokat tartalmaznak. Ezek ideiglenesen élénkítik az embert, de ennek ára van, ahogy minden hasonló szer használatának. Az ilyen anyagok túlterhelik a szívet és a vérkeringést, és hosszú távon súlyos bajokat okozhatnak.

Míg a dohányboltokba elvileg be sem mehetnek a 18 év alatti fiatalok – ahogy alkoholt sem vásárolhatnak –, az energiaitalok szabadon beszerezhetők a boltokban. Magyarországon már gyerekek körében is elterjedt a fogyasztásuk, pedig rájuk különösen veszélyes minden szer, ami a test normális működését megváltoztatja.

Serkentőszereket a történelem kezdete óta használ az emberiség. A két legelterjedtebb élénkítő a kávé és a tea. Ezeknél sokkal hatásosabb és veszélyesebb anyagok is léteznek, és ezek többsége tiltott, kábítószernek minősülő szer. Mivel a kávét nem lehet betiltani, és az energiaitalok hatóanyaga szintén a koffein, csak a józan ész és a mértéktartás előzheti meg az ilyen tragédiákat.

(RTL Híradó)