drunk

Híreket mondunk

Lehessen-e kicsit ittasan vezetni? A Közlekedési Minisztérium vizsgálja, hogy engedélyezzék „csekély mennyiségű” alkohol fogyasztását az autóvezetőknek. Ezt a borászok régóta sürgetik, mert több bort tudnának eladni, ha az autósok is ihatnának egy-két pohárral. A Belügyminisztérium viszont maradna a mostani szabálynál: eszerint ha a szonda bármennyi alkoholt jelez, a rendőr azonnal elveszi a jogosítványt. Néhány korty valóban nem befolyásolja a vezetést. Inkább attól tartanak, hogy sokan nem fognak megállni a „csekély mennyiségnél.” Az alkoholizmus ugyanis az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma Magyarországon.

Ukrán Leopard 2 harckocsi. Grafika: DangrafArt / Pixabay

Erősödik az ukrán ellentámadás. Egyre nagyobb erőket vet be Ukrajna hadserege az orosz megszállás alatt lévő területei felszabadítására. Az ellentámadás tavasszal kezdődött, és a vártnál lassabban halad, egyelőre csak kisebb falvakat vettek vissza a megszállóktól. Az ukránoknak komoly tartalékuk van, ezek között rengeteg nyugati fegyverrel felszerelt alakulat, de az orosz védelem keményebbnek bizonyult a vártnál.

Rendőr vitte vissza a táborba az eltévedt ötévest. Gyerektáborból kószált el egy kisfiú a Győr melletti Abdánál. Az óvodás egyedül gyalogolt az autóút mellett, de senki sem állt meg segíteni, amíg egy rendőr arra nem járt. A járőr megkérdezte az ijedt gyereket, hogy került oda, majd felkutatta a tábort, és visszavitte a szökevényt. A gyereknek nem esett baja.

Az őskori vadászeszköz. Fotó: Plos.org

300 ezer éves vadászfegyvert találtak. Kéthegyű dobóbotra bukkantak régészek Németországban. A leletből kiderült, hogy az őskori emberek sokkal jobban értettek a fa megmunkálásához, mint eddig gondoltuk. A könnyű, dárdaszerű eszközzel akár gyerekek is vadászhattak kisebb állatokra.