connor

Meghalt Sinéad O’Connor

Otthonában holtan találták Sinéad O’Connor ír énekesnőt, aki a kilencvenes években volt népszerűsége csúcsán. Halálának oka még ismeretlen, 56 éves volt.

O’Connor a Nothing Compares to You című dalával szerzett világhírt, majd megnyert számtalan díjat, lemezeiből milliókat adtak el, a tévék folyamatosan játszották számait.

Kíméletlenül őszinte lázadó volt. Legnagyobb harcát a katolikus egyházzal vívta, amelyet elnyomó, gyermekeket és felnőtteket megnyomorító szervezetként gyűlölt. Hatalmas botrányt okozott, amikor 1992-ben a színpadon összetépte az akkori pápa, II. János Pál képét. A felháborodást táplálta, hogy Írország többségében katolikus volt akkor még. Sőt, a vallás fontos elemét képezte a Nagy-Britanniával szembeni ellenállásnak. A britek többsége ugyanis az anglikán kereszténység híve volt. Ma már mindkét országban erősen megcsappant a hívők száma.

Győzelem és halál

Az egyház befolyása többek között azt jelentette, hogy Írországban 1995-ig tilos volt a válás is. A papok befolyása szinte határtalan volt, az általuk elkövetett bűnöket eltitkolták. Ezek csak sokkal később kerültek napvilágra. Akkor az írek tömegesen fordultak el az egyháztól. 2015-ben már a papság hiába tiltakozott a melegek házassága ellen is. A választók megszavazták az alkotmánymódosítást, mert már nem érdekelte őket a papok véleménye.

Sinéad O’Connor megélhette, hogy végül igazat adott neki a többség, de élete szomorúan alakult. Keserű gyermekkora után a rocksztárok jellemző válságain esett át: droghasználat, magánéleti válságok kísérték, egyik gyermeke pedig öngyilkos lett. Viszonylag fiatalon ment el, de zenéje fennmarad, amíg van, aki hallgatja.