inflacio1

Miért egyre drágább minden?

Biztosan hallod, hogy napról napra emelkednek az árak. Vagy látod a saját szemeddel: a csoki, amit tavaly százötven forintért megkaptál, ma már majdnem háromszáz. Árat emelt az iskolai büfé, és a szüleid is zsémbelődnek, mert minden egyre többe kerül. Ez az infláció: a pénzünk romlása.

Az infláció latinul felfúvódást jelent: az árak puffadását. Ugyanazért a dologért több forintot kérnek, és így a forint egyre kevesebbet ér.

Az inflációnak sok különböző oka lehet. Ilyen, ha valamiből hiány van, például olajból vagy élelmiszerből. Ha nem jut mindenkinek, akkor drágább lesz, mert a vásárlók versengenek azért a kevésért, ami van. Hiányt okozhat például egy természeti katasztrófa, vagy manapság az orosz–ukrán háború. Mindkét ország óriási mezőgazdasági hatalom, Oroszország pedig az egyik legnagyobb kőolajtermelő. Ha az ő árujuk nem jut el a piacra, akkor verseny indul a maradék olajért és napraforgóért – vagyis emelkedik az áruk.

Ukrajna egyébként az egyik legfontosabb csokoládégyártó, ezért nem meglepő, hogy a csokiárak is elszaladtak. Ennél is fontosabb viszont az áram, a gáz és az üzemanyag ára. Ha ezek emelkednek, akkor minden más is, hiszen a rágógumit is teherautók szállítják, a gyárat fűteni kell, és villannyal működik.

Kellemetlen meglepetések a pénztárnál
Kellemetlen meglepetések a pénztárnál. Az infláció mindenkit elér, de legjobban a szegényeknek fáj.

Néha az országok maguk gerjesztik az inflációt azzal, hogy több pénzt nyomtatnak. Amiből sok van, annak csökken az értéke, és ez igaz a pénzre is. A tavalyi választás előtt a magyar kormány rengeteg pénzt osztott szét az embereknek. Ez is hozzájárult a dráguláshoz, ami egész Európában Magyarországon a legsúlyosabb.

Végül az sem mindegy, milyen erős a forint. Ha egy euró 300 forint, akkor egy tízeurós mütyür háromezerbe kerül, de ha 400, akkor már négyezerbe. Magyarország nagyon sok mindent importál, vagyis külföldről szerez be, a tojástól a bútoron át a kőolajig, ezért a forint gyengülését azonnal megérezzük a boltokban.

A baj nem jár egyedül

A gyárak, a kereskedők, a vállalkozók egyszerűen reagálnak az inflációra: árat emelnek, és remélik, hogy lesz, aki meg tudja fizetni. A szobafestő, a cukrász kiszámolja, hogy tegnap ennyi forintot ért a munkája, ma meg többet. Igazán bajban azok vannak, akiknek a fizetését az állam határozza meg: a tanárok, rendőrök, kórházi ápolók. Ők nem kérhetnek többet a munkájukért, tőlük viszont mindennap többet kérnek a tojásért és kenyérért. Mivel csak a kormánytól követelhetnek béremelést, kénytelenek közösen tiltakozni, vagy egy időre leállítani a munkát: ez a munkabeszüntetés a sztrájk.

Az infláció megoldása általában az, hogy mindenki megbarátkozik a magasabb árakkal, mert a jövedelme is emelkedik. Előfordul azonban, hogy az áremelkedés irányíthatatlanná válik. Magyarországon a második világháború után olyan infláció volt, amikor százmilliárd pengős bankjegyeket nyomtattak, és utcaseprők takarították az értéktelen papírpénzt Budapesten. Ennek a vége egy új pénz bevezetése lett. Ez a forint, amivel a mai napig fizetünk – bár egyre többet.

Egymilliárd-billiós bankjegy
Egymilliárd-billiós bankjegy a pengő végnapjaiból, 1946-ból. (Kép: Wikimedia Commons, Magyar Nemzeti Bank)