thinker

Minek nevezzelek?

Nem eldöntött kérdés pillanatnyilag, hogy a KisPolgár a legjobb név-e ennek a gyerekújságnak. Igaz, elég pontosan írja le, amit az olvasóinkról gondolunk, mármint szó szerint kis polgárként tekintünk rájuk, akiknek joguk van tudni, mi folyik a hazájukban és a világban. Valamikor a szocializmusban, főleg a korai szakaszban ez pejoratív volt ugyan, végül viszont a kispolgár gyakorlatilag az ideál lett.

Felmerül ilyenkor, hogy gyerekek számára ismerősebb, puhább, cukibb nevet keressünk. Ilyenek a macikkal, cicákkal, nyuszikkal, édességekkel kapcsolatos szavak, ezek és más kifejezések becézett alakjai, meg minden egyéb, amiről a felnőtt azt gondolja, hogy a gyereknek az „való”, vagy arra fog harapni. Nem kizárt, hogy lehet ezek közt alkalmas név, bár mindenáron kerülni akarjuk a leereszkedés látszatát is. A gyerekeket valójában nagyon sok minden érdekli, olyan dolgok is, amelyek nem szőrösek és nem ragadnak a cukortól, például a vasút, az űrlények, a bogarak vagy a sziklamászás.

Így tehát a KisPolgár név nincs kőbe vésve, de egyelőre így emlegetjük, és ez persze egy idő után el is dönti a kérdést. Végső soron a tartalom számít, a rossz árut a legjobb név sem menti meg, a jónak viszont lehet olyan tökértelmetlen, csúnya neve is, mint BMW vagy Almdudler.