alien

Szerves anyagot talált a Mars-járó

Olyan mikroszkopikus részecskéket fedezett fel egy amerikai Mars-járó, amelyek bizonyíthatják, hogy a bolygón valaha élet volt. A NASA Perseverance nevű járműve több különféle szerves anyagot is azonosított a Mars Jezero kráterében.

A Marson bizonyosan nincsenek nagyobb állatok vagy növények. Számos műhold és szonda fényképezte végig a bolygót, és semmiféle ottani mamutot vagy majomkenyérfát nem vettek észre. Azt viszont régóta sejtik a tudósok, hogy valaha a Marson víz volt, és talán élet is. A most talált minták ezt a feltételezést erősítik.

A Mars-járó a műszereivel képes azonosítani a talált anyagokat, de az még nem biztos, hogy ezek a földihez hasonló élet maradványai. Elképzelhető, hogy másképpen jöttek létre, például a víz és a por keveredésével. Az sem kizárt, hogy valahogy kívülről érkeztek egy meteorittal.

Perseverance Mars-járó
A Perseverance Mars-járó matat a kődarabok között. Ez természetesen csak grafika, hiszen nincs mellette egy másik robot, hogy lefényképezhesse. (Kép: NASA)

Van ott valaki?

A marsi élet nyomainak kutatása izgalmas kérdéseket vet fel. Jelenleg a Föld az egyetlen bolygó, amelyről tudjuk, hogy élet van rajta, de nagyon valószínű, hogy más világokon is kifejlődött. Az értelmes földön kívüli élet jeleit évtizedek óta keresik a tudósok, eddig eredménytelenül. Ha bebizonyosodik, hogy legalább egysejtűek éltek valaha a Marson, akkor már tudni fogjuk, hogy sem az élet, sem a Föld nem kivételes, nem csoda.

A végső bizonyítékra valószínűleg várni kell, amíg sikerül a Marsról mintát venni és visszahozni a Földre, ahol sokkal alaposabban vizsgálhatjuk meg. Ez rendkívül nehéz mérnöki feladat, és biztosan évekbe telik, de nem megoldhatatlan.

Az emberiség több mint száz éve ábrándozik a marslakókról, mivel ez a legközelebbi bolygó, és már a kezdetleges távcsövek is elég közel hozták ahhoz, hogy a képzeletünk benépesítse. A mostani felfedezés arra utal, hogy ez nem is volt akkora tévedés, csak pár millió évvel elkerültük egymást. De még így is nagyon sokat tanulhatunk abból, hogyan pusztult ki az élet a vörös bolygón, mi hogyan kerülhetjük el ezt a sorsot, és hogyan keressük tovább a világegyetemben a lakótársainkat.

(The Independent nyomán)